Cuma, Aralık 27

İspanya: Sanchez ve Katalanların arasındaki af anlaşmasında hukukun üstünlüğü kaygısı Avrupa Parlamentosuna taşınıyor

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Gelecek hafta Avrupa Parlamentosu, İspanyol sosyalistleri ile Katalan ayrılıkçılar arasında Pedro Sánchez’in başbakan olması için varılan tartışmalı af anlaşmasını tartışacak.

REKLAM

Oturum talebi, parlamentodaki en büyük grup olan merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP) tarafından yapıldı. Af anlaşmasını İspanya’da “hukukun üstünlüğünün sonunun başlangıcı” olarak nitelendiren EPP, oturumda duruma ilişkin endişelerini tartışmak istiyor.

EPP Başkanı Manfred Weber ve İspanyol heyet başkanı Dolors Montserrat yaptıkları ortak açıklamada, İspanya Ulusal Yargı Konseyi’nin son günlerde dile getirdiği endişeleri yineledi ve “af anlaşmasının kuvvetler ayrılığını ihlal etme riski taşıdığını ve Yargı bağımsızlığını zedelemektedir.”

EPP, tartışmanın önümüzdeki hafta yapılacak genel kurul gündemine resmi olarak dahil edilebilmesi için diğer sağ ve merkezci gruplardan destek almayı umuyor.

Avrupa Parlamentosu’ndaki 20 İspanyol merkez sağ ve sağcı milletvekili de Pazartesi günü Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e bir mektup yazarak, kanun önünde eşitlik ilkesini zayıflattığı için anlaşmayı kınadı ve AB kurumlarına “izleme” çağrısında bulundu. ve İspanya’daki durumu izliyoruz.

Mektupta ayrıca şunlar belirtiliyor: “Avrupa Birliği, temel ilke ve değerlerini korumalı ve Birlik anlaşmalarına uygun olarak hukukun üstünlüğünü korumaya yönelik önlemler almalıdır.”

Avrupa Parlamentosu üyeleri, af sonucunda yolsuzluk ve terörle ilgili suçlar da dahil olmak üzere 3 bin kişiye yönelik cezai soruşturma ve yaptırımların ortadan kaldırılacağını söylüyor.

af anlaşması

Af projesine ilişkin anlaşma, Sanchez’in bu hafta Çarşamba ve Perşembe (15 ve 16 Kasım) için yapılması planlanan göreve başlama oylaması öncesinde Pazartesi günü Sosyalist Parti (PSOE) tarafından İspanya Parlamentosu’na sunuldu.

Geçtiğimiz perşembe günü Brüksel’de İspanyol sosyalistleri tarafından açıklanan anlaşmaya göre, haftalarca süren yoğun görüşmelerin ardından, Katalan ayrılıkçı partisi Junts per Catalunya (JxCat), Katalonya’daki politikacılar ve Katalan aktivistler için gelecekte bir af çıkarılması karşılığında Sanchez liderliğindeki bir hükümeti yedi oyla destekledi. 2017’de İspanya’dan ayrılma girişimine katıldı, vermeyi teklif edecek.

Bu durum, Sanchez’i siyasi kazanç amacıyla zimmete para geçirme ve kötü yönetim gibi suçlara göz yumarak hukukun üstünlüğünü baltalamakla suçlayan muhalefet partilerinden sert eleştirilere yol açtı.

Hafta sonu İspanya’da on binlerce gösterici protesto düzenledi sokaklara çıktı.

‘Hukuk savaşı’ mercek altında

EPP tarafından talep edilen Avrupa Parlamentosu oturumunda, sürgüne giden JxCat lideri Carles Puigdemont’un talebi üzerine siyasi anlaşmaya dahil edilen “yasal savaş” (yasanın siyasi muhalifleri hedef almak için stratejik bir araç olarak kullanılması) ele alınacak. Belçika’da 2017’deki referandumun başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından referans makaleye odaklanılacak.

Anlaşmaya göre, 2017’deki ayrılma girişimiyle ilgili hukuki mahkûmiyetlerden herhangi birinin “yasal savaş” girişimi olarak kabul edilip edilemeyeceğini araştırmak üzere özel meclis komisyonları kurulacak.

Ancak İspanyol medyasının Pazartesi günü paylaştığı af yasa tasarısının taslaklarının sızdırılması, bu terimin yasal metinde yer almayacağını gösteriyor.

Polonya örneği

Ancak “yasal savaş”ın siyasi çözüme dahil edilmesi, bunun yargı kararlarının siyasi yoruma tabi tutulmasına izin vereceğini ve dolayısıyla yargının bağımsızlığını önemli ölçüde zayıflatacağını söyleyen analistler ve hukuk uzmanları tarafından eleştirildi.

EPP Grubu, X hakkında yaptığı açıklamada, “Bu, hakimler ve savcılar birliklerinin iddia ettiği gibi, İspanyol yargısının bağımsızlığına yönelik ciddi bir tehdittir” dedi.

Grup ayrıca, “Bunu Polonya’da zaten gördük ve Avrupa Komisyonu’nun, örneğin hukuki mücadeleye ilişkin hükümlerin tamamen kabul edilemez olduğunu derhal açıklamasını bekliyoruz” dedi.

Geçmişte AB kurumları, Polonya gibi ülkelerde hukukun üstünlüğüne ve yargının bağımsızlığına tehdit olarak algılanan yasalara karşı güçlü bir duruş sergilemişti.

EPP açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Demokrasi ve özgürlük alanı olarak, daha önce diğer ülkelerde olduğu gibi İspanya’da da hukukun üstünlüğünü ve vatandaşların eşitliğini baltalayan bu anlaşmayı Avrupa kurumlarının durduracağına güveniyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi