Yaz aylarının gelmesiyle birlikte “yaz ishali” ya da “turist ishali” olarak adlandırılan hastalıklarda ciddi bir artış yaşandı. Uzmanlar, bakterilerin güneşli ve çok sıcak bölgelerde daha fazla çoğaldığına dikkat çekerek, besinlerin hızlı tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıcak ortamlarda ve kendi hazırladığınız ürünler olsa bile kısa sürede, güneş tepedeyken sıcaklık 40 dereceye ulaşabiliyor. Sahiller.” Özellikle 65 yaş üstü ve 60,5 yaş altının riske atılabileceği bir durum değil” dedi.
İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener ise “yaz ishali” ya da “turist ishali” olarak adlandırılan hastalıkların artışına dikkat çekti. Hastalık hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şener, “Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik denir. Bazen tamamen sulu da olabilir, bulantı ve kusma da olabilir. Hepsi birbirinden farklıdır. Klinik tablo virüs ya da bakterilerin eşlik ettiği gıda zehirlenmeleri de gıda zehirlenmesi şeklinde olabiliyor.” “Aslında karın ağrısı ile tuvalete giderken sık sık dışkılıyorsanız, su şeklindeyse ve birkaç gün önce şüpheli bir yiyecek yemişseniz, bağırsak alışkanlıklarınızda değişiklik var demektir. yemeğe yani yaz ishaline” dedi.
“BAĞIRSAK ALIŞKANLIKLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER HERHANGİ BİR BULAŞICI HASTALIK OLMADAN da OLABİLİR”
Prof. Dr., yaz tatillerinde bazen yer veya ülke değişikliği nedeniyle alışılmadık yiyecekler tüketildiğinde herhangi bir bulaşıcı hastalık olmadan da bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler meydana gelebileceğini söyledi. Şener, şöyle konuştu: “Bu da oldukça doğal. Besin kısmına baktığınızda eğer besin zehirlenmesi ise mutlaka mide bulantısı ve kusma da eşlik eder. Çünkü o besinin içinde toksin var. Bakteriyel bir kalıntıdır. kusma, halsizlik, iştah kaybı, “Kas ağrısı ve ateşe neden olabilir. Bazen şiddetli olan bu ishal, salmonella ve shigella gibi enterik patojenlerle karıştırılabilir. Bu nedenle gıda zehirlenmelerinde antibiyotik tedavisi uygulanması gerektiğinden bunları ayırt etmek gerekiyor.”
‘HAZIR GIDALARA DİKKAT EDİN’
Profesör. Hazır gıdalara da değinen Dr. Alper Şener, bu ürünlerin plajlarda sorun yaratabileceğini söyledi. Şener, şöyle konuştu: “Mesela bazı hazır yiyecekler var. Yaz aylarında yayılımı hızlı olmasına rağmen toptan olarak hazırlanıp perakende satışa sunulmaktadır. Örnek vermek gerekirse fırında patates. Hepimizin bildiği gibi mayonez, yoğurt ve diğer katkı maddeleri ilave edildiği için bakteri oluşumu sıklıkla meydana gelir. Biriken bakteriler insanlarda mide bulantısı, kusma ve ishal gibi belirtilere neden olur. Öte yandan maalesef açık havada satılan yiyecekler bile biraz suç teşkil ediyor. Çünkü sosis, kurutulmuş et ve domates konsantresi gibi tüketime hazır gıda ürünlerinin saklama koşulları ve kullanılan katkı maddeleri önem kazanmaktadır. Dikkat edilmesi gereken şey, gıdanın bozulmaması için 19-20 derecenin üzerindeki sıcaklıklara maruz bırakılmamasıdır. Mesela plajlarda büyük sorun var. Mesela midye bulaşma açısından riskli bir besindir. Çünkü bu bakterilerin bir kısmı aslında cildimizde var olan bakterilerdir. Yemek yerken bile onları kirletebilirsiniz. Bu nedenle özellikle açık alanlarda ve plajlarda kendiniz hazırlasanız bile kumsalda kirlenmeye açık hale gelir. İdeal olanı 3-6 saat içinde tüketmektir. “Aldığınız veya yediğiniz ürünlerin kurumuş, arıtılmış, çürümüş, gevşek veya sümüksü yapıda olup olmadığına dikkat edin” dedi.
’65 YAŞ ÜZERİ VE 5 YAŞ ALTI KESİNLİKLE TAKİP EDİLMELİ’
Vatandaşları uyaran Prof. Şener, şunları söyledi: “Özellikle güneşli bölgelerde ve sahillerde, güneş tam tepemizdeyken sıcaklık 40 dereceye ulaşabiliyor. Sıcaklık bakteriler için istemediğimiz bir şey. Bakteriler çok kolay üreyip yerleşiyor ve birçok toksin üretiyor. Bu nedenle sıcak ortamlarda, plajlarda kendi hazırladığınız ürünleri bile hızlıca tüketin.” Çünkü bu tür ürünlerin tüketimiyle oluşabilecek yaz ishalleri belirli yaşlarda ölümcül olabiliyor. Kliniklerin koşullarına bakarsak Bu hastalar çoğunlukla acil servise gidiyor, özellikle 65 yaş üstü ve 5 yaş altı hastalar” dedi. (DHA)