Cuma, Eylül 20

1980’den sonra doğanlar maymun hastalığına dikkat! “Çiçek aşısı”nın detayına dikkat çekti: Geniş çapta korunuyorlar!

Maymun çiçeği kabusu yayılıyor. Afrika’da ortaya çıkan ve giderek dünyaya yayılan “M-pox virüsü” ile ilgili bugün Ankara’dan gelen haberler endişe yarattı. Başkentteki iki hastanede 4 hastanın maymun çiçeği şüphesiyle karantinaya alındığı belirtilirken, İl Sağlık Müdürlüğü’nden açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada bu “karantina” iddiaları yalanlandı.

Ankara Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr., tüm dünyayı alarma geçiren maymun çiçeği hastalığının tehlikesini ve risk altında olanları değerlendirdi. Dr. Rahmet Güner güven verici ifadeler kullandı.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Prof. Rahmet Güner, Maymun Çiçeği ile ilgili soruları yanıtladı. Dr. Rahmet Güner, 1958 yılında maymunlarda virüsün (M-pox) tespit edildiğini duyurdu.

Güner şöyle devam etti:

İLK VAKA 54 YIL ÖNCE GELDİ

“Virüs, ilk kez deney amacıyla laboratuvara gönderilen maymunlarda tespit edildiği için maymun çiçeği olarak adlandırıldı. Eski bir virüs ailesi olan ‘çiçek hastalığı’ virüs ailesine aitti. Ancak daha sonra baktığımızda sadece maymunlarda tespit edilmedi. maymunlarda, ancak özellikle kemirgenlerde, bu nedenle isimlendirmede bir bölgeyi de içeriyordu “Bir türün doğrudan damgalanmasını önlemek amaçlandığından, “M-pox” veya “M” hastalığı olarak adlandırılması daha uygun görüldü. -pox” . İlk insan vakası 1970’li yıllara dayanıyor.

“ÖLÜM ORANI BİNDE 1”

prof. Dr. Güner, virüsün iki alt tipinin bulunduğunu açıkladı:

“Batı Afrika tipinde ölüm oranı daha düşüktür. Orta Afrika tipinde ölüm oranı biraz daha yüksektir ancak bağışıklık sistemi iyi olan kişilerde ölüm oranı (belirli bir dönemde belirli bir hastalığa yakalananların ölüm oranı) ) yaklaşık binde 1’dir.

ÇİÇEK VİRÜSÜNDEN KENDİNİZİ NASIL KORURSUNUZ?

Kendimizi hastalıklardan korumayı öğrenmeliyiz. Burada bulaşmada yakın temas ve uzun süreli yakın temas ön plana çıkıyor. Dolayısıyla kişisel hijyenimize dikkat etmemiz ve temas ettiğimiz kişilere dikkat etmemiz hastalıktan korunmamız için yeterli görünüyor. Bu bir pandemi deneyimi olduğu için toplumdan gelen kaygıları elbette anlıyoruz ama burada durum çok farklı. Dolayısıyla burada bir Kovid pandemisi durumu ortaya çıkmayacak. “Burada insanlar özellikle deri döküntüleri nedeniyle daha net semptomlar gösterecek, dolayısıyla bulaşma daha az olacak.”

inç_b_c_e4e4e49aa8b159e58b7727d00fddeecd

HİJYENE YETERLİ DİKKAT!

Temas tedbirlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Güner, el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

“Temas önlemlerine dikkat edelim. Aslında seyahat geçmişi olan, döküntüsü ve ateşi olan insanlardan biraz uzak durmak bizi korumak için zaten yeterli. Bu bakımdan 2022 yılındaki yayınlarda korunmasız ve uzun süreli cinsel ilişki öne çıktı. Burada durum biraz farklı görünüyor. O döküntülerin içinde bulunan sıvıdan alınan örnekle hastalığın teşhisini doğrulama imkanımız oluyor. PCR tanı testleri ile ulusal viroloji laboratuvarına ve halk sağlığı referans laboratuvarına numune gönderdiğimizde hastalığın tanısının konulması mümkün olmaktadır. 2022-2023 yılları arasında ülkemizde vaka görülmedi. Bunu söylemek mümkün değil elbette vakalar olabilir ama önlem alacağız ve korunacağız; .

Çiçek Aşısı Detayı! 1980’DEN SONRA DOĞANLARA DİKKAT!

1980’den önce doğanlar aşı oldukları için çiçek hastalığından korunmalıdır. Dolayısıyla burada da çapraz koruma var. Çiçek hastalığına karşı aşılanan kişilerin aynı zamanda çiçek M hastalığından da büyük ölçüde korunduğu söylenebilir.”

inç_b_c_8a661949504dd0b70a927677b8aa8e21 (1)

M-POX AŞISI VAR MI?

prof. Dr. Güner, aşı ve ilaç çalışmalarına ilişkin de şu bilgileri verdi:

“Sınırlı gruplara önerilen bir aşı var. Belki zamanla gündeme gelebilir. Etkili bir antiviral özelliği var. Ancak bu aşamada o ilaç herkese uygulanamıyor. Ateşi var, ağrıyı hafifletmek için ateş düşürücüler kullanılıyor. M-çiçek aşısının sınırlı gruplarda kullanımına ilişkin daha fazla deneyime ve bilgiye ihtiyaç var. ülke ya da değil. Ayrıca herkesin epidemiyolojisi ve bulaşma özellikleri farklıdır, dolayısıyla bu sorunları çözmek için daha fazla veriye ihtiyacımız var. “

inç_b_c_70f5d74bd8a3782b8d72311ecf836217

“GRUBA ÖZEL OLARAK TANIMLANMAZ”

Prof. şunları söyledi: “Afrika’dan seyahat eden insanları riskli olarak görmek haksızlıktır.” Dr. Güner şunları söyledi:

“Genel olarak bir grubu etiketlemek doğru değil. Hastalık pek çok bölgede mevcut ve tek bir gruba özel olarak tanımlanamaz. Riskleri tanımak ve temaslıları takip etmek en doğru yaklaşım olacaktır.”

(DHA)Bu içerik Devrim Karadağ tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking casibom giriş