Cuma, Eylül 20

Alarm, Sağlık Bakanlığı’nın “Batı Nil Virüsü” açıklamasının ardından geldi! Sinsice ilerliyor: Bu belirtilere dikkat edin

Türkiye’de ilk kez 2010 yılında görülen ve 2019 yılında salgına neden olan Batı Nil virüsü yeniden ortaya çıkmaya başladı. Batı Nil hummasına neden olan sivrisinek kaynaklı “Culex” virüsüyle ilgili olarak Sağlık Bakanlığı, 2024 yılında 6 kişide virüs tespit edildiğini duyurdu. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü “Batı Nil virüsü” genelgesi yayınladı.

VİRAL BİR HASTALIK

İl Sağlık Müdürlüğü’nün resmi sosyal hesabında yayınlanan gönderide şu ifadelere yer verdi:

“Hastalık genellikle mevsimseldir ve yaz boyunca ve sonbaharın başlarında ortaya çıkar. Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülmeye başlanmıştır. Batı Nil virüsü enfeksiyonu, virüsü taşıyan sivrisineklerin ısırması ile bulaşan viral bir hastalıktır.

BAZI ÜLKELERDE YAYGINDIR

AW272854_02

Hastalık Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya’da yaygındır. Hastalık kişiden kişiye doğrudan bulaşmaz. Hastalığın mevcut olduğu bölgelerde yaşayan veya bu bölgelere seyahat eden kişilerin hastalığın bulaşması açısından dikkatli olmaları gerekmektedir. Hastalığın önlenmesinde temel yaklaşım sivrisinek ısırıklarından kaçınmaktır.

Hastalığın mevcut olduğu ülkelere veya endemik bölgelere seyahat edeceklerin bakanlığın seyahat talimatlarına uyması gerekiyor. Virüsün bulaştığı kişilerin yaklaşık yüzde 80’inde herhangi bir belirti görülmüyor. Hastaların yaklaşık %20’sinde ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, şişmiş lenf düğümleri, bulantı, kusma ve döküntü görülür. Yaklaşık 1 hafta içinde iyileşme bekleniyor.” (IHA)
Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking casibom giriş