Pazar, Ocak 5

İsrail’in Gazze’deki hastaneye saldırısında TRT kameramanı gözünden yaralandı

Dışişleri Bakanlığı da olayı kınayan bir açıklama yayınladı.

REKLAM

İsrail ordusunun Pazartesi günü Gazze’deki Nasser Hastanesi’ne saldırması sonucu TRT Arabi kameramanı Muhammed el-Zaanin bir gözünden yaralandı.

TRT Haber’e sunduğu raporda olayı anlatan bir diğer TRT muhabiri Sami Berhum, saldırının Gazze Şeridi’ndeki Han Yunus’ta gerçekleştiğini ve gazetecilerin kaldıkları çadıra İsrail füzesinin isabet ettiğini söyledi.

Yerel basında Filistinli gazeteci Ali Taima’nın da kazada hayatını kaybettiği bildirildi.

Olayın ardından Dışişleri Bakanlığı X hesabına ilişkin bir açıklama yaparak İsrail saldırısını kınadı.

Bakanlık, “Gazze’de TRT mensuplarına yönelik saldırılar, İsrail’in elleri kanlı gerçekleri gizleme çabasını temsil etmektedir” dedi ve şöyle devam etti: “İsrail’in Gazze’deki zulmünü duyurmak için var gücüyle çalışan tüm basın mensuplarının yanındayız. ” Son saldırıda yaralanan TRT üyelerine ve TRT ailesine acil şifalar diliyoruz.” “İlgilendiriyoruz” dedi.

TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da İsrail saldırısını kınayan açıklamalarda bulundu. Sobacı, “Gazze’de yaşananları anlatmaktan asla çekinmeyeceğiz” derken, Tunç da saldırıyı “hain” olarak nitelendirerek yaralı gazetecilere geçmiş olsun dileklerini iletti.

İsrail ile Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas arasında çatışmalar 7 Ekim’de yeniden alevlendi.

Hamas militanları İsrail sınırını geçerek baskın düzenledi, çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve yaklaşık 250 kişiyi rehin aldı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail’in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze’de sivillere saldırmaya ve katliam yapmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.

Gazze sağlık yetkililerine göre, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 40.000’den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.

Yıkılan Gazze’nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.

Güney Afrika’nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor.

Mahkeme, Başbakan Binyamin Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi