Perşembe, Eylül 19

Kuzey Kore’deki uranyum zenginleştirme tesisi ilk kez fotoğraflandı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Görüntüler Kuzey Kore’nin nükleer envanterinin önemli bir kaynağını oluşturuyor.

REKLAM

Kuzey Kore devlet medyası, lider Kim Jong Un’un Cuma günü zenginleştirilmiş uranyum tesisine yaptığı ziyaretin görüntülerini yayınladı.

Bu tesisin, 2010 yılında Amerikalı akademisyenlere açılan Yongbyon’daki Kuzey Kore’nin ana nükleer kompleksi olup olmadığı belli değil, ancak fotoğraflar o tarihten bu yana ilk kez görülüyor.

Bu hamle, Kuzey Kore’nin ABD ve müttefikleri üzerinde daha fazla baskı kurma girişimi olarak görülse de, yerel medyada gün boyu yayınlanan görüntüler, nükleer madde miktarının tahmin edilmesinde değerli bilgiler sağlayabilir.

Resmi Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), lider Kim Jong Un’un, Kuzey Kore Nükleer Silah Enstitüsü’nün nükleer silah üretim tesisini ziyareti sırasında ülkesinin nükleer alandaki “mükemmel teknik gücünden” “büyük memnuniyet” duyduğunu bildirdi. . Duydukları ile ilgili ifadelerini aktardı.

KCNA, Kim’in uranyum zenginleştirme tesisinin kontrol odasını ve nükleer silah üretim kapasitesini artırması beklenen inşaat sahasını ziyaret ettiğini bildirdi.

Raporda, Kim’in uzun santrifüj sıraları boyunca yürürken bilim adamlarından bilgi aldığını gösteren fotoğraflar paylaşıldı. KCNA, Kim’in tesisleri ne zaman ziyaret ettiğini veya tesislerin nerede bulunduğunu söylemedi.

Kim’in nükleer silahlarda kullanılan santrifüj parçalarının sayısının daha da artırılması gerektiğini vurguladığı ve “meşru müdafaa amacıyla nükleer silahları katlanarak artırma” hedefini yinelediği söyleniyor. Yetkililere yeni tip bir santrifüj geliştirilmesi yönünde talimat verdiği de kaydedildi.

Kim, Kuzey Kore’nin daha fazla savunma ve önleyici saldırı kapasitesine ihtiyacı olduğunu, çünkü “ABD emperyalistlerinin önderliğindeki kukla güçlerin oluşturduğu (Kuzey Kore) karşıtı nükleer tehditlerin daha da belirgin hale geldiğini ve kırmızı çizgiyi aştığını” söyledi.

Kore’nin yeniden birleşmesini desteklemek için kurulan Güney Kore Birleşme Bakanlığı, Kuzey Kore’nin nükleer yeteneklerini genişletme çabalarını şiddetle kınadı.

Bakanlığın açıklamasında, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından uygulanan yasaklara rağmen “yasadışı” nükleer silah üretiminin uluslararası barışa ciddi bir tehdit oluşturduğu belirtildi. Kuzey Kore’nin yıllardır sürdürdüğü nükleer programdan fayda sağlayamayacağı vurgulandı.

Kuzey Kore, Yongbyon’daki uranyum zenginleştirme tesisini ilk kez Kasım 2010’da dış dünyaya açarak, nükleer fizikçi Siegfried Hecker liderliğindeki Stanford Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan bir heyetin santrifüjleri gezmesine olanak tanıdı. Kuzey Koreli yetkililer Hecker’e Yongbyon’da 2.000 santrifüjün kurulduğunu ve çalıştığını bildirdi.

O tarihten bu yana, uydu görüntüleri Yongbyon’da uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin arttığını gösteriyor ve Kuzey Kore’nin gizlice başka bir uranyum zenginleştirme tesisi işlettiğine dair korkular var.

Yongbyon ve diğer lokasyonlarda ne kadar plütonyum ve zenginleştirilmiş uranyum üretildiği tam olarak bilinmiyor. 2018’de akademisyenler, Kuzey Kore’nin yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stokunun 250 ila 500 kilogram arasında olduğunu tahmin ediyordu. Bu 25-30 nükleer silaha yetecek ağırlık.

Kuzey Kore, 2022’den bu yana ABD ve Güney Kore’ye yönelik nükleer füze envanterini genişletmek ve modernize etmek için silah test faaliyetlerini önemli ölçüde artırdı.

Bu, Kuzey Kore’nin Rusya ile askeri işbirliğini derinleştirdiği bir dönemde gerçekleşti.

REKLAM

ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore’yi Moskova’nın Ukrayna işgalini desteklemek için silah sağlamakla suçladı ve karşılığında askeri ve ekonomik yardım aldıklarını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking casibom giriş