Cumartesi, Aralık 28

Halk arasında “kalp gribi” olarak bilinir; belirtileri soğuk algınlığıyla karıştırmayın! Tedavi edilmezse kalıcı hasara neden olur.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Tuna Katırcıbaşı, grip virüsünün akciğerleri etkilediğinde zatürreye, kalbe yerleştiğinde ise miyokardit adı verilen kalp hastalığına yol açabildiğini belirterek, şöyle konuştu: “Bu durum, soğuk algınlığı veya nezle gibi yaygın viral enfeksiyonlar sonrasında ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Grip, özellikle kış aylarında “kalp gribi” olarak bilinir.

GRİP VİRÜSÜ KALP KASINI ETKİLİYOR

prof. Kalp gribini, tıp literatüründe “viral miyokardit” olarak adlandırılan ve genellikle viral enfeksiyonların ardından ortaya çıkan, kalp kası iltihabı olarak tanımlayan Dr. Katırcıbaşı, şöyle konuştu: “Virüsler bazen doğrudan kalp kasını enfekte ederek ya da bağışıklık sistemini etkileyerek miyokarditi tetikleyebilir. Sistemin aşırı tepki vermesi “En yaygın faktörler arasında Coxsackie virüsleri, adenovirüsler ve influenza virüsleri yer alıyor” dedi.

ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

kalp krizi, bayılma, bayılma

Kış aylarında çok sık görülen gribin yayıldığı başlıca organlar akciğerler ve kalptir. Bunun sonucunda gelişen kalp gribi çoğunlukla 20-50 yaş arası erkeklerde görülüyor. prof. Katırcıbaşı, bu durumun nedenini, erkeklerde kalp-damar hastalıklarının kadınlara göre daha sık gelişmesi ve erkek kalbinin bu hastalıklara karşı daha duyarlı olması nedeniyle açıkladı.

BELİRTİLER SOĞUK HASTALIĞINA BENZER

öksürük öksürük

“Kalp gribi hafif soğuk algınlığı belirtileriyle başlayabilir. Bu belirtiler daha sonra yerini nefes darlığına, çarpıntıya ve özellikle de sızlayan göğüs ağrısına bırakır. Bazı durumlarda altta yatan kalp kasındaki hasar devam ederken grip benzeri belirtiler geride kalır. “Ağır vakalarda kalp yetmezliği veya düzensiz kalp ritmi gibi ciddi sonuçlara yol açabiliyor” diyen Prof. Dr. Katırcıbaşı, bu belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

TEDAVİ EDİLMEZSE KALICI SORUNLARA NEDEN OLUYOR

kalp sağlığı

“Kalp gribi tedavi edilmezse kalp kasında kalıcı hasara, kalpte ritim bozukluklarına ve kalp yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açabilir” diyen Prof. Viral bir enfeksiyon kaptığınızda, kontrol amaçlı vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

FARKINDALIK HAYAT KURTARIR

DOKTORLA KONUŞUN

Prof. Grip gibi yaygın enfeksiyonların sadece solunum yolu değil kalp sağlığını da etkileyebileceğini unutmamak gerektiğini söyledi. Dr. Katırcıbaşı, şunları söyledi: “Kalp gribi hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi bir sağlık sorunudur. “Bu nedenle viral enfeksiyonlara karşı alınan genel önlemlerin özellikle kış aylarında daha dikkatli uygulanması gerekiyor” dedi.

prof. Dr. Katırcıbaşı bazı tedbirleri şöyle sıraladı:

“Grip aşısı olun

Bağışıklık sisteminizi güçlü tutun

Enfeksiyonlardan korunmak için hijyen kurallarına uyun

Kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçının

Odayı sık sık havalandırın

Kişisel el hijyenine dikkat edin

maske kullanmak

“Düzenli sağlık kontrollerini atlamayın.”

İHA

Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi