
Bakanlık tarafından verilen beyana göre, 2018'de 1162 olan kütüphane sayısı 2025'ten itibaren 1301'e ulaştı. Aynı dönemde toplam kullanım alanı 750 bin metrekareye ve kullanıcı sayısını 38.7 milyona yükseldi.
Buna ek olarak, kütüphaneler artık yaratıcı fikirlerin geliştirildiği ve sanatsal ve eğitim faaliyetlerinin düzenlendiği üretim merkezleri haline gelmiştir. 2024'te 29 binden fazla etkinlik düzenlenirken, bu etkinliklere 1,5 milyondan fazla kişi katıldı.
Kırsal alanlara mobil kütüphanelerle ulaşılırken, bebeklere ve çocuklara tematik kütüphanelerde, alışveriş merkezlerinde ve havaalanlarında kurulan kütüphaneler tarafından her yaş ve profil kullanıcısına erişilebilir.
Yapay zeka tarafından desteklenen ulusal dijital kütüphane projesi ve hizmetleri ile milyonlarca belgeye erişim kolaylaştırılmış ve dijital dönüşüm alanında önemli çalışmalar yapılmıştır.
Çalışmalarla birlikte, kütüphaneler kitap alanları olmayı bıraktı, ancak sanattan girişimciliğe, teknolojiden kültürel üretime kadar çok özellikler sunan merkezler haline geldi.
“Her yaştan vatandaşımızı bilgi ile bir araya getirmeye devam edeceğiz”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy hesabını sosyal medyada paylaştı, kitapla nesiller boyu çalıştıklarını söyledi.
Ofise girdikleri günden bu yana Ersoy, sadece kütüphaneler oluşturmak için değil, kitap değil, aynı zamanda bilgi, öğrenme, toplantı ve kalkınma merkezleri de yoğun bir çaba harcadığını söyledi.
“2018'de kütüphane sayısımızı 2025'ten başlayarak 1162'den 1301'e çıkardık. Ancak, sadece sayıyı arttırmakla kalmadık, her şeyden önce, kütüphanelerimizin kullanım alanlarını genişlettik.