Cuma, Eylül 20

“Bulaşmayacağının garantisi yok.” Batı Nil virüsü nereden geliyor? Uzman uyarıyor: Beyin felci ve ölüm tehlikesi!

İstanbul’da Culex sivrisineklerinin bulaştırdığı Batı Nil virüsü enfeksiyonu vakalarının sayısında son dönemde artış yaşandı. Sağlık Bakanlığı, 2024 yılında 6 kişide Batı Nil virüsü tespit edildiğini duyurdu. Batı Nil virüsüne ilişkin bilgiler Dokuz Eylül Üniversitesi Viroloji Anabilim Dalı Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Hayvanların Viral Hastalıkları Uzmanı Prof. kökeni. Dr. Mehmet Ali Öktem Türkiye gazetesine şunları söyledi: Virüsün aşısı ya da özel bir tedavisinin bulunmadığını belirten Prof. Dr. Öktem, kendinizi korumanın tek yolunu anlattı.

SORUMLU CULEX Sivrisinekler

Prof. Batı Nil virüsünün, enfekte kuşların kanını emen ve Türkiye’de de bulunan Culex sivrisineklerinin insanları ısırması yoluyla bulaştığını söyledi. Dr. Öktem, “Virüs esas olarak tek tür sivrisinek tarafından bulaşıyor ancak diğer sivrisinekler tarafından bulaşmayacağının garantisi yok” dedi. dedi.

CİDDİ NÖROLOJİK HASTALIKLAR GELİŞTİRİR

iStock-1161343120

Virüse yakalanan yaklaşık 5 kişiden 1’inde ateşin yanı sıra ishal, kusma, eklem ağrısı, baş ağrısı, kas ağrısı veya döküntü gibi başka belirtiler de gelişebileceğini söyleyen Prof. Öktem: “Virüse yakalanan bazı kişilerde ensefalit (beyin iltihabı) veya menenjit (beyin ve omurilik zarlarının iltihabı) gibi ciddi bir nörolojik hastalık gelişiyor. Nörolojik hastalıkların belirtileri; baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği, yönelim bozukluğu, koma, titreme, nöbet veya felç. Çoğu insan bu tür Batı Nil ateşinden tamamen kurtulur, ancak yorgunluk ve halsizlik haftalarca veya aylarca devam edebilir. Ayrıca her sivrisinek tarafından bulaşmadığını da ekliyoruz. “Yalnızca enfekte kuşlarla temas eden sivrisinekler virüsü bulaştırıyor.” dedi.

TÜRKİYE’NİN BATI ŞEHİRLERİ RİSK ALTINDA

iStock-1491192095

Adını hastalığın ilk görüldüğü Uganda’nın Batı Nil bölgesinden alan Batı Nil virüsü hastalığı, kuş göçü nedeniyle dünyanın farklı bölgelerine bulaşmaktadır. Prof. Türkiye’nin batıdaki kuşların göç yolları üzerindeki şehirlerinin risk altında olduğunu söyledi. Öktem, enfeksiyonun haziran ve eylül ayları arasında daha sık görüldüğünün altını çizdi. prof. Dr. Öktem, sivrisineklerin üreme noktası olan sulak alanlar, su birikintileri ve baraj gölleri gibi alanların tehlikeli olduğunu vurguladı.

AĞIR VAKALARDA HUBUBAT FELÇİ VE ÖLÜME NEDEN OLUR

iStock-157292773

Prof. Virüsün bulaştığı kişilerin çoğunda grip, soğuk algınlığı gibi belirtiler görülürken, bazılarının ise hastaneye kaldırılmayı gerektirecek kadar ağır belirtiler yaşayabileceğini söyledi. Öktem: “Bazı durumlarda merkezi sinir sistemi etkileniyor ve beyin, omurilik ve beyin zarlarında iltihaplanma gelişiyor. Bu hastalıklar acil müdahale ve tedavi gerektirir ve ölümcül olabilir. “Kanser hastaları ve diğer bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar, kronik hastalıkları olanlar, yaşlılar ve özellikle çocuklar Batı Nil virüsü enfeksiyonu açısından özellikle risk altındadır.” dedi.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking casibom giriş