Kurutulmuş veya yağlı haliyle baharat olarak kullanılabilen çörek otu faydalarıyla biliniyor. Yaraları iyileştirmekten, ağrıyı azaltmaya, çeşitli rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olmaktan, yemeklere lezzet katmaya kadar çeşitli faydaları ve kullanım alanları vardır.
Çörek otunun dünyada ağırlıklı olarak Batı Asya, Orta Doğu ve Avrupa’da, ülkemizde ise özellikle Konya bölgesinde yetiştiği bilinmektedir. Orta Doğu ve Uzakdoğu ülkelerinde hem tohumu hem de yağıyla doğal ilaç olarak kabul edilmiştir. İlk keşfinden bu yana çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Çok miktarda protein, yağ ve karbonhidrat içerir. Ayrıca çörek otu bileşiminde C vitamini, A vitamini, B1, B2, B3, B6 ve B9 vitaminleri de bulunmaktadır. Ayrıca fosfor, kalsiyum, potasyum, demir, manganez, çinko, bakır ve sodyum gibi mineralleri de içerir.
Çörek otunun faydaları nelerdir?
Uzun yıllardır tüm dünyada kullanılan çörek otu tohumu, eski çağlarda Yunan ve Arap tıbbında kullanılan bir tohumdur. Çörek otu tohumu ve çörek otu yağı çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde bir tür tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Çörek otu soğuk algınlığından bağırsak sorunlarına kadar pek çok sorun için kullanılmıştır.
Çeşitli şekillerde kullanılabilen çörek otu’nun bilinen pek çok faydası vardır. İçerdiği maddeler ve antibakteriyel özellikleri sayesinde çörek otu tohumlarının birçok açıdan faydalı olduğu düşünülmektedir. En çok bilinen avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Gerek yağlı formu, gerekse tohumları ve tahılları antimikrobiyal madde olarak kullanılmaktadır.
- Kan basıncını düzenlemek için kullanılır.
- Çocuklarda çeşitli cilt problemlerinde de kullanıldığı bilinmektedir.
- Alerjik durumlarda kullanılır.
- Astım ve solunum bozuklukları için önerilir.
Çörek otu ne için kullanılır?
Sabahları aç karnına çörek otu yemenin faydaları olduğuna dair yaygın bir inanış vardır ancak çörek otu hangi formda olursa olsun önemli değildir. Bilinçsizce tüketilmemelidir. Doktora danışmadan kullanılmaması tavsiye edilir..
Çeşitli yemeklerde, salatalarda ve hamur işlerinde kullanılabilen çörek otu, lezzeti ve faydaları nedeniyle sevilen ve sevilen bir besindir. Günlük tüketim miktarının 1 çay kaşığını geçmemesi gerektiği söyleniyor. Ancak bilinçli ve doktorunuzun onayı ile tüketmeniz önemlidir. Çörek otu aşağıdaki durumlar için iyi kabul edilir:
- Adet ağrısının azaltılması
- Adet sırasında kanamanın düzenlenmesi
- Adet döngüsünün düzensiz olduğu yeniden dengeleme durumları
- Bağışıklık sistemini güçlendirin
- solunum bozuklukları
- mide hastalıkları
- Çeşitli jinekolojik hastalıklar
- Ülser tedavisi
- cilt durumu
- burun akıntısı
- Alerjik bozukluklar
- Kan şekerinin dengelenmesi
Çörek otunun zararı var mı?
Çörek otu yağı olarak ya da tahıl halinde peynir, tatlı, salata ve benzeri yiyeceklerle birlikte tüketilebilmektedir. Ancak her besin gibi çörek otu da şekli ne olursa olsun doktor onayı olmadan tüketilmemelidir. Yanlış tüketim veya kullanım ya da gün içinde gereğinden fazla dozda tüketilmesi de sorunlara neden olabilir. Dikkatli kullanılmalıdır, aksi takdirde özellikle bazı kişilerde ciddi zararlara veya yan etkilere neden olabilir. Olası yan etkilerden bazıları şunlardır:
- Böbrek sorunlarına neden olabilir.
- Alerjik durumlara neden olabilir.
- Karaciğer hasarına neden olabilir.
- Özellikle hamilelerde hem annenin hem de bebeğin sağlığına zararlı olabilir.
- İlaç kullanan kişilerde bazı ilaçların bileşenleriyle birleştiğinde iç hastalıklara neden olabilir.
- Emziren anneler için zararlı olabilir.
Önemli Not: Bu içerik tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. İçerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir sağlık sorununun veya tıbbi problemin teşhis veya tedavisinde kullanılması uygun değildir. Tıbbi bir sorunu olan kişilerin mutlaka doktora başvurması gerekmektedir.