Cumartesi, Kasım 2

İnmede erken dönemde hareket hayati önem taşıyor










Doç. Felcin, beyin hücrelerinin veya beyin damarlarının herhangi bir nedenle tıkanması sonucu aniden veya hızla gelişen ve vücudun sağ veya sol tarafında hareket kaybına neden olan bir durum olduğunu söyledi. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım, felç ve bunun sonucunda ortaya çıkan felcin, herkesin hayatının bir döneminde başına gelebilecek bir sorun olduğunu söyledi. İnmenin kalp hastalığı, diyabet, sigara ve alkol tüketimi, beyin tümörleri, bazı enfeksiyonlar, mikrobiyal hastalıklar ve hipertansiyon gibi nedenleri olduğunu söyleyen Doç. Yıldırım, şunları söyledi: “Ani bilinç kaybı, kol ve bacaklarda kuvvet kaybı, dengesizlik, konuşma bozuklukları, anlama güçlüğü, görme sorunları felç belirtileri arasındadır. Bu belirtiler ilk ortaya çıktığında hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. “Hastaların sağlık kuruluşuna geldiği andan itibaren hızla nörolojik muayeneleri yapılmalı ve tedavi yöntemleri belirlenmelidir” dedi.

“İnme hastalarında fizik tedaviye erken başlanmalı.”

Felç nedeni ve şiddetine göre medikal ve girişimsel tedaviler uygulandıktan sonra felç tekrarını önlemek için felç rehabilitasyonuna en uygun zamanda başlanması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Yıldırım, şunları söyledi: “Bu sürecin ardından fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları başlıyor. İnme hastalarında fizik tedavi süreci ne kadar erken başlarsa o kadar faydalı olur. Hastalar nöroloji ya da beyin cerrahisi uzmanlarının gözetimindeyken fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından da sürecin gözden geçirilmesi gerekmektedir. Fizik tedavide uzun süreli baskıya bağlı yatak yarası gelişmesini önlemek için erken takip yapılmalıdır. Başlangıç ​​döneminde hastalara pasif eklem hareket egzersizlerine başlanırken, hastanın durumuna göre aktif egzersizlere geçilir. Bu sürecin ardından ayakta durma, yürüme ve denge duygusunu arttırıcı egzersizler yapılır. Solunum fizyoterapisi, yutma güçlüğü varsa yutma rehabilitasyonu, konuşma güçlüğü varsa konuşma terapisi de uygulanır. Kas sertliğini önlemek için egzersizin yanı sıra ilaç tedavilerine de ihtiyaç duyulabilir. Tedavi sürecinde psikolojik destek ve uyku sürelerinin planlanması da önemlidir” dedi.

“Amacımız bunu erken aşamalarda çalışır hale getirmek.”

Robotik sistemlerin felç tedavisinde de kullanılabileceğini kaydeden Doç. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım şöyle devam etti: “Robotlu rehabilitasyon yönteminde yürüyen robot yöntemi de kullanılıyor. Robotik sistemler ile hastanın yer çekimine karşı oluşan vücut yükü kemerler yardımıyla desteklenerek hastanın eklem ve omurga sorunları yaşaması engellenir. Robotik sistemle yürüme tedavileri gelecekte pasif yürüyüş ve aktif destekli yürüyüş olarak devam edecek. Çoğunlukla yürüme yeteneğini kısmen veya tamamen kaybetmiş hastalarda kullanılır. Fizik tedavi sürecinde amaç hastaların erken kalkıp yürümesidir. Egzersizler çeşitli sağlık sorunlarının gelişmesini engellemeye çalışır. Burada rutin egzersizlerin yanı sıra yürüyen robotlardan da yararlanılıyor. Robotik rehabilitasyon, omurilik yaralanması, travmatik beyin hasarı, Parkinson hastalığı veya nöromüsküler hastalığın yanı sıra felce bağlı felç nedeniyle yürüme yeteneğini kaybeden kişilere yürüme pratiği sağlayabilir. İnmede kas gücünün arttırılması ve kas sertliğinin önlenmesi de önemlidir” dedi.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber