Perşembe, Aralık 26

İsrail ile Hamas arasında Kahire’de düzenlenen ateşkes görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı

Hamas ve İsrail, anlaşmanın maddelerini ve Kahire’deki arabulucuların sunduğu karşılıklı tavizleri kabul etmedi. ABD’li yetkililer görüşmelerin “yapıcı bir şekilde” devam ettiğini söyledi.

REKLAM

İsrail ile Hamas arasında Pazar günü Mısır’ın başkenti Kahire’de Gazze Şeridi’nde ateşkes konusunda yapılan son görüşmelerde anlaşmaya varılamadı.

Reuters ajansının haberine göre, son olarak sonuçsuz kalan toplantıya rağmen üzerinde anlaşmaya varılamayan konu ve detaylar üzerinde çalışmaların devam edeceği ve tarafların Kahire’den ayrılmayacağı belirtildi.

Kanada’nın Halifax kentinde düzenlenen bir basın toplantısında konuşan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington’un Mısırlı ve Katarlı arabulucuların yanı sıra Kahire’deki İsraillilerle ateşkes ve rehineler konusunda “ateşli” bir anlaşma üzerinde çalıştığını duyurdu. .

Hamas ve İsrail’in, üç arabulucu ülkenin önerdiği maddeler üzerinde anlaşmaya varamaması, Gazze Şeridi’nde 10 ay süren savaşı sona erdirmeye yönelik ABD destekli çabaların başarı şansı konusunda şüphe uyandırıyor.

ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda devam eden görüşmelerdeki başlıca anlaşmazlık noktaları arasında İsrail’in, Gazze’nin Mısır’la olan güney sınırı boyunca uzanan 14,5 kilometrelik (9 mil) dar bir arazi şeridi olan Philadelphia Koridoru adı verilen bölgedeki varlığı yer alıyor. alıyor.

Mısırlı kaynaklar, arabulucuların İsrail güçlerinin Philadelphia koridoru ve Gazze Şeridi’nin ortasından geçen Netzarim koridorunda bulunmasına karşı bir takım alternatifler öne sürdüğünü ancak bunların hiçbirinin taraflarca kabul edilmediğini söyledi.

Hamas ateşkes teklifini reddetti

Hamas, İsrail’in ateşkes için sunduğu yeni koşulları reddettiğini açıkladı.

Hamas heyetinin Kahire’ye hareket ettiği belirtilirken, Hamas’ın ABD Başkanı Joe Biden’ın 2 Temmuz’da açıkladığı ve BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen ateşkes önerisine uymayı taahhüt ettiği açıklandı.

Pazar günü Gazze’den El Aksa televizyonuna konuşan Hamas sözcüsü Usame Hamdan, “2 Temmuz’da mutabakata varılan konulardan veya yeni şartlara ilişkin müzakerelerden herhangi bir geri adımı kabul etmeyeceğiz.” dedi.

Hamas, İsrail’in Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesi, Gazzelilerin evlerine dönebilmesi, yardım ve yeniden yapılanma ve kalıcı ateşkes için esir-mahkum değişiminin gerekliliğini vurguladı.

İsrail-Hamas savaşı

İsrail sınırını geçerek baskın düzenleyen Hamas militanları, 7 Ekim’deki saldırısında çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmüş, 250’ye yakın kişiyi de rehin almıştı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail’in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze’de sivillere saldırmaya ve katliam yapmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.

Gazze sağlık yetkililerine göre İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 40 bine yakın Filistinli öldürüldü, 90 binden fazlası da yaralandı.

Yıkılan Gazze’nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.

Güney Afrika’nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) soykırım yapmakla suçlanıyor.

Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı davaya dahil olduklarını açıklayan ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya da yer alıyor.

Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi