Güncel Haberler

Ukrayna Katolik Kilisesi, eşcinsel evliliklere ilişkin Vatikan’ın kabul ettiği belgeyi reddetti

Ukrayna Katolik Kilisesi, Vatikan tarafından onaylanan ve eşcinsel çiftlerin kutsanmasına izin veren belgenin kendileri için geçerli olmayacağını duyurdu.

REKLAM

Ukrayna Yunan Katolik Kilisesi Başpiskoposu Sviatoslav Shevchuk, Papa Francis tarafından onaylanan ve eşcinsel çiftlerin kutsanmasına izin veren belgenin kendi Kilisesi ve öğretileri için geçerli olmadığını söyledi.

Piskopos Shevchuk, Vatikan belgesinin “Latin Kilisesi’ndeki kutsamaların pastoral anlamını yorumladığını” ancak Doğu veya Yunan Katolik Kilisesi’ni ilgilendiren konulara atıfta bulunmadığını belirtti.

Doğu Katolik Kilisesi başkanı, “Dolayısıyla bu beyan yalnızca Latin Kilisesi için geçerlidir ve Ukrayna Yunan Katolik Kilisesi’ne inananlar için hiçbir hukuki değeri yoktur” dedi.

Shevchuk, kutsamanın “Katolik Kilisesi’nin aile hakkındaki öğretisinin, bir erkek ve bir kadın arasındaki sadık, çözülmez ve verimli sevgi birliğine hiçbir şekilde aykırı olamayacağını” doğruladığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy eşcinsel haklarının korunmasına sempati duyduğunu ifade etti ancak ülke savaştayken eşcinsel evliliklere izin verecek anayasa değişikliklerine karşı çıktı.

Ortodoks inancına benzer ritüellere göre ibadet eden Doğu Kilisesi, 16. yüzyılda yapılan anlaşma sayesinde Roma ile birlik içinde hareket ediyor.

Sovyet dönemindeki baskılar nedeniyle yeraltına inmek zorunda kalan kilisenin şu anda 4,5 milyon civarında inananı bulunuyor. Bu Ukrayna nüfusunun yaklaşık %10’u anlamına geliyor.

Vatikan’ın doktrin ofisi tarafından kabul edilen ve Papa tarafından onaylanan belgede, kilisenin normal ritüelleri veya ayinlerinin bir parçası olmadığı sürece Roma Katolik rahiplerinin eşcinsel çiftleri kutsayabileceği belirtiliyor.

Bu tür nimetlerin Tanrı’nın herkesi memnuniyetle karşıladığının bir işareti olacağı, ancak heteroseksüel evliliğin kutsallığıyla karıştırılmaması gerektiği ileri sürüldü.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu