
Türk Bilimler Akademisi (Tüba) Çevre Üyesi, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof.D. Dr. Dogan Yasar, “Orman yangınının son 1 ayında Izmir 26 bin 260 hektar hasar gördü. Izmir yangın kaydı alanındaki orman yangınlarında yangınlar” dedi.
Ege bölgesinde, özellikle Izmir, Manisa, Aydin'de çok sayıda orman yangını çıktı. Birçok yerde, yeşil alanlar tamamen kül haline gelirken, ormanlar gri renge dönüştü.
Dr. Dogan Yasar, “2020'den sonra ciddi bir kurak dönem geldi. Bu dönemin geleceğini biliyorduk. Mayıs ve Haziran yağmur yağmazsa, o yıl, ormanlık ateş çok olacak
“Asıl sorun, kurallara saygı duyulmamasıdır”
Nüfus artışının ormanlar üzerindeki baskıyı arttırdığını belirtmek. Dr. Yüzhar “,1960'larda dünya nüfusu bugün 8.2 milyar'a ulaştı. Türkiye nüfusu 27 milyondan 85 milyona, Izmir nüfusu 1 milyona yükseldi. Artan nüfusla konaklama ihtiyacı doğdu. Her şeyden önce, Baracpopoli bankalarda başladı, daha sonra bu alanlar bölgelere bölünmeye açıktı. Ayrıca 2D sorun var. Kötü orman alanları bölgelere bölünmeye açıktır. 2019 yılında, Orman Konseyi'ndeki inşaatın inşa edilmesi gerektiğinde, yangına karşı önlemlerin alınması gerektiğine karar verildi. Ancak asıl sorun, bu kurallara saygı duyulmamasıdır ” dedi.
“Ormana giriş tüm yıl boyunca yasaklanmalı”
Ormanlara girişin belirli dönemlerde yasak olduğunu hatırlamak. Dr. Yasar, bu yasağın yıl boyunca devam etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Yüzhar aşağıdaki ifadeleri kullandı:
“Vatandaş ormanda çalışmaz. Orman tek yaşayan kişidir. Sadece ormanın köylüleri girmelidir. Örneğin, Rusya'daki vatandaş ormana giremez. Ormanlar suyunu filtreler, doğayı dengelemek, ekosistemin kilometre taşıdır. Eğer hayat yoksa. Ormanın kenarlarında hayat yoktur.
“Yangın Sezonu henüz bitmedi”
Prof. DOSAN YAHAR, IZMIR'deki yangınlardan zarar gören alan miktarının geçen yıla göre önemli ölçüde arttığını söyledi. “Geçen yılın toplam kaybı yaklaşık 6-7 bin hektardı. Bu yıl, 26 bin hektardan fazla olmasa da, yangın mevsimi henüz tamamlanmadı. Bu çok büyük bir fark. Türkiye'de ortalama 9 bin hektar orman. dedi.
Dr. Dr. Yüzar, “Türkiye'deki orman yangınlarının yüzde 90'ı insanlardan geliyor, yüzde 4'ü müzakere ediliyor. Örneğin, kaynak sırasında bir yangın tüpü olması zorunludur, ancak bu kural takip edilmez. Fabrika atığı düzgün bir şekilde atılmaz, yanarak kurtarılmak istersiniz” dedi.