Cuma, Eylül 20

Rus etkisi soruşturması: Polis, Avrupa Parlamentosu’nda arama yaptı

Savcılar, AB milletvekillerine Ukrayna’ya verilen desteği baltalamak amacıyla Rus propagandası yapmaları için rüşvet verilip verilmediğini araştırıyor.

REKLAM

Belçika ve Fransız polisi, Avrupa Parlamentosu’nun Brüksel ve Strazburg’daki ofislerinin yanı sıra Schaerbeek bölgesindeki bir parlamento çalışanının evine eş zamanlı bir dizi baskın düzenledi.

Aramalar, Brüksel’deki AB kurumlarının kalbinden Kremlin yanlısı propaganda yaymaları için Avrupa Parlamentosu üyelerine para ödediğinden şüphelenilen kişilere yönelik geniş kapsamlı bir soruşturmanın parçası.

Hollandalı AB Milletvekili Marcel de Graaff, sosyal medya platformu X’te söz konusu personelin parlamento asistanı Guillaume Pradoura olduğunu doğruladı.

Operasyonun ardından Graaff kendini savundu ve şunları söyledi: “Rusya’nın sözde dezenformasyon operasyonuyla hiçbir ilgim yok. Benim siyasi inançlarım var ve bunları beyan ediyorum. Bir milletvekili olarak bu benim görevimdir” dedi.

Arama emrini veren Belçikalı savcı, söz konusu parlamento yetkilisinin Rus propaganda operasyonunda “önemli bir rol” oynadığına dair “ipuçları” bulunduğunu söyledi.

Savcı, baskının “müdahale, pasif yolsuzluk ve suç örgütüne üyelik” davasıyla bağlantılı olduğunu doğruladı.

Graaff, Hollanda’da hükümete girmeye hazırlanan aşırı sağ Özgürlük Partisi (PVV) adına 2014 yılında Avrupa Parlamentosu’na seçildi ancak 2022’de Demokrasi Forumu’na (FV) katıldı.

Ukrayna’nın işgaline ilişkin Rusya yanlısı açıklamaları nedeniyle Ekim 2022’de Avrupalı ​​siyasi ailesi Kimlik ve Demokrasi’den (ID) ayrılmak zorunda kaldı.

Ancak milletvekili Pradoura, Yahudi karşıtı imajı nedeniyle 2019 yılında Marine Le Pen’in Rassemblement National’ından ihraç edilmişti ve daha önce Çin casusluğuna ilişkin bir soruşturmaya dahil olan Alman milletvekili Maximilian Krah’ın asistanı olarak çalışmıştı.

“Daha fazla Rusya yanlısı aday seçmek istiyoruz”

Belçika Başbakanı Alexander De Croo geçen ay ülkesinin istihbarat servislerinin Ukrayna’ya verilen desteği baltalamayı amaçlayan bir ağın varlığını doğruladığını söyledi.

“İstihbarat servisimize göre Moskova’nın hedefleri çok açık. “Amaç, Avrupa Parlamentosu’na daha fazla Rusya yanlısı adayın seçilmesine yardımcı olmak ve bu kurumda belirli bir Rusya yanlısı söylemi güçlendirmektir” dedi.

Avrupa Parlamentosu basın servisi Euronews’e şunları söyledi: “Avrupa Parlamentosu, gerektiğinde ve gerektiğinde adaletin idaresine yardımcı olmak için kolluk kuvvetleri ve adli makamlarla tam işbirliği içindedir ve olmaya devam edecektir.” “Bu bağlamda bir ofise erişim izni verildi” dedi.

Hollandalı haber şirketi Voice of Europe’a yönelik devam eden soruşturma kapsamında, Avrupa Birliği bu ayın başlarında Kremlin propagandasını desteklediği gerekçesiyle yaptırımlar uyguladı.

“Avrupa’dan ve dünyadan sansürsüz haberler” sunduğunu iddia eden haber şirketi, Mart ayında Avrupa Parlamentosu’ndan Brüksel ve Strazburg’a yayın yapan milletvekilleriyle birebir röportajlar ve tartışmalar düzenledi.

Mart ayı sonlarında Çek yetkilileri, Avrupa’nın Sesi aracılığıyla yürütülen ve Avrupa Parlamentosu ve ulusal parlamentolardaki seçilmiş yetkililere karşı mali işlem yapıldığı iddia edilen bir Rus nüfuz operasyonunu engellediklerini duyurdu.

Çek medyasının istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberlere göre, sanıklar arasında Almanya, Fransa, Polonya, Belçika, Hollanda ve Macaristan’dan politikacılar yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking casibom giriş