Pazar, Ekim 6

Sağlık Bakanlığı’nın “sağlıklı ve normal doğum”la ilgili kamu spotu tepkilere yol açtı! Bahar yıldızı Demet Evgar kendini tutamadı! “Buruk bir yürekle izledim”

Sağlık Bakanlığı son dönemde sezaryen doğumlarındaki artışı kontrol altına aldı. Ameliyatlara ilişkin kontrollerin başlatılacağı söylenirken, “Doğal olan normal doğumdur” temalı kamu spotu yayımlandı.

Bakanlığın sosyal medya hesabında “Anne başardık” başlıklı video yayınlandı ve şu ifadeler kullanıldı:

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞILDI

“Normal doğum yapan anne ile bebekleri arasında ilk andan itibaren sağlıklı bir bağ kurulur. Anne hemen emzirmeye başlayabilir ve çok kısa sürede günlük hayatına dönebilir. Tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece normal doğum doğaldır ve sağlıklı.”

O TEPKİ VERDİ

Bu kamu hizmeti duyurusu sosyal medyada çok sayıda eleştiriye neden oldu. Ünlü isimlerden bu videoya anında eleştiri geldi. Sağlık Bakanlığı’ndan gelen bu göreve tepki gösteren isimlerden biri de Bahar dizisinde canlandırdığı “Bahar Özden” karakteriyle dikkat çeken Demet Evgar oldu.

Evgar;
”Doğru ve ideal olanı böyle mi anlatırız?”

Pek çok kadın içten içe vajinal doğum arzuluyor. Ancak sezaryen olması gerekiyor, doktoru tarafından sezaryen olması söyleniyor ya da korku ve endişeleri nedeniyle sezaryeni seçiyor. Ancak izlediğimiz film ne annenin korku ve endişelerini hafifletmeye ne de doktorlara yol göstermeye yetiyor. Tam tersine korku ve paniğe sevk eden, hatta tüm sorumluluğu anneye, kadına yükleyen görüntülerle dolu.

Bu kadar önemli girişimlerin altyapısını oluşturmadan amacına ulaşması mümkün değil. Çünkü gerçeklerimiz arasında doğum yapmasına izin verilmeyen ebelerin, normal ilerleyen gebeliklerde bile mantıksız gerekçelerle anneleri sezaryene teşvik eden doktorların hikayeleri de var. Bu durumla sahada mücadele eden doktor ve ebelerle yürütülen bir süreç çok daha odaklı olacaktır.

Özetle:
“BU KADININ SUÇU, BU KADININ SUÇU, BU KADININ YANLIŞ SEÇİMİ” diye nitelendirilen bu kamu ilanını üzüntüyle izledim. Kızım ve benim, 20 saatlik doğumun ardından sezaryen yaptırmak zorunda kaldığım bir doğum geçmişimiz var. Doğduğu andan itibaren kollarımdaydı ve emmeye başladı. Elbette “vajinal doğum” yapıp sonrasında bu rahat deneyimi yaşamak isterim. (Bu arada “normal doğum – anormal” değil; tıbbi adı “vajinal doğum”dur.) Bu yazıyı “vajinal doğum”u savunan biri olarak yazıyorum. “Bu korku filmi tadındaki kamu spotu daha fazla kadına zarar vermeden kaldırılmalı, bunun yerine hedefe yönelik, nitelikli ve niceliksel bir film yapılmalı” dedi.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking