Cumartesi, Eylül 28

Stoltenberg’den Çin uyarısı – Son Dakika Haberleri

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Washington’a yaptığı resmi ziyaret kapsamında Wilson Center düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptı.

ABD’nin kendi başına çok büyük bir ülke olduğunu ancak NATO müttefikleriyle birlikte “çok daha güçlü” olduğunu belirten Stoltenberg, tüm müttefiklerin birbirini desteklemesi halinde saldırıların önlenebileceğini söyledi.

Stoltenberg, Avrupa ülkelerinin ortak savunmaya çok daha fazla katkı sağladığını vurgulayarak, “Avrupa ülkeleri savunma harcamalarını rekor seviyelere çıkardı.” dedi.

Stoltenberg, bugün ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı toplantıda yeni savunma rakamlarını açıklayacağını, 20’den fazla NATO müttefikinin bu yıl gayri safi yurt içi hasılalarının (GSYİH) yüzde 2’sini savunmaya ayıracağını söyledi.

Stoltenberg, 5 yıl önce yalnızca 10 kadar NATO üyesinin GSYİH’larının yüzde 2’sini savunmaya yatırdığını hatırlattı.

Rusya-Ukrayna savaşı

Stoltenberg, Ukrayna’ya ihtiyaç duyulduğu süre boyunca yılda en az 40 milyar avroluk askeri destek sağlanması yönünde mali taahhüt önerdiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Moskova bizi bekleterek caydıramayacağını anlarsa savaş daha çabuk biter. ” değerlendirmesini yaptı.

Stoltenberg, Rusya’nın bugün ve gelecekte “saldırının sonuç getirmeyeceğini” anlaması için çaba gösterilmesi gerektiğini, Ukrayna’nın NATO üyeliğine yakınlaştırılması için çalışmaya devam edeceklerini ve bu kapsamda birçok adım attıklarını kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in NATO ülkelerini “ikna etmede” başarısız olduğunu iddia eden Stoltenberg, bu nedenle Ukrayna’ya güçlü desteğin devam ettiğini söyledi.

Stoltenberg, “Saldırgan, uzun yıllardır Ukrayna’ya karşı saldırgan bir tutum sergileyen Rusya’dır. Biz de Ukrayna’nın yasal meşru müdafaa hakkını destekliyoruz.” dedi.

Putin’in nüfuz alanını yeniden inşa etmeye çalıştığını savunan Stoltenberg, bir NATO müttefikine saldırı hazırladığına dair hiçbir belirti olmadığını söyledi.

Çince

Stoltenberg, Ukrayna’daki savaşın güvenliğin bölgesel değil küresel bir mesele olduğunu gösterdiğini vurgulayarak, Çin’in Rusya’yı desteklediğini kaydetti.

“Çin, Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük çatışmayı körüklüyor.” Stoltenberg ayrıca Pekin’in Batı ile iyi ilişkiler sürdürmeye çalıştığını da söyledi.

Stoltenberg, “Çin her ikisine birden sahip olamaz” dedi. Bu ülkenin Kuzey Kore ve İran’la da yakın ilişkileri olduğunu vurguladı.

NATO genel sekreteri, Çin’in “rotasını değiştirmemesi” halinde müttefiklerin Pekin’in faaliyetlerini maliyetli hale getirmeye hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking