Bu yıl NATO zirvesinde ittifakın 75. yıl dönümü kutlandı. 2025’te Hollanda’da yapılacak zirvenin ardından liderler bir sonraki toplantı için Türkiye’de buluşacak. Türkiye’yi yakından ilgilendiren diğer önemli konular ise tüm müttefiklerinin terörle mücadeleden tam olarak korunması taahhüdü gibi ayrıntılardı.
TERÖRİZMLE MÜCADELE, NATO’NUN KARŞILAŞTIĞI İKİNCİ BÜYÜK TEHDİT OLARAK TESPİT EDİLDİ
AA muhabiri, NATO zirvesinde Türkiye’yi ilgilendiren konularda diplomatik kaynaklardan bilgi aldı. Türkiye’yi yakından ilgilendiren terörle mücadelede önemli bir başarı, NATO’nun bu konudaki stratejisini belirleyen belgenin güncellenmesi oldu. NATO’nun Sonuç Bildirgesi’nde terörle mücadele NATO’ya yönelik en büyük ikinci tehdit olarak sıralandı.
Öte yandan geçen yıl Vilnius zirvesinde alınan, müttefiklerin birbirlerine yaptırım uygulamaması yönündeki karar, bu yılki Washington zirvesinde bir kez daha teyit edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, zirve kapsamında ABD Başkanı Joe Biden’ın Devlet ve Hükümet Başkanları ile eşleri onuruna verdiği resmi yemeğe katıldı.
NATO MÜTTEFİKLERİNİ BALİSTİK FÜZE TEHDİTİNDEN KORUYUN
Balistik füze savunması bağlamında tehdidin arttığının vurgulandığı zirvede, tüm NATO müttefiklerinin tam olarak korunması taahhüdünün yeniden kabul edilmesi Türkiye açısından önemli bir konuydu.
Türkiye açısından bir diğer önemli konu da, NATO-AB ilişkileri bağlamında, iki örgüt arasındaki işbirliğinin, Türkiye’nin tercih ettiği politikasını yansıtan ve geçmişi daha eski bir döneme dayanan müktesebat temelinde sürdürülmesi kararıydı.
Ayrıca Türkiye’nin NATO’nun tek güvenlik şemsiyesi olduğu görüşünü desteklemek amacıyla, bazı ülkelerin kendi aralarında veya NATO kapsamı dışında geliştirdikleri ortak projelerin, NATO savunma planlaması sürecine uygun olarak hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.
TÜRKİYE’NİN %2 HEDEFİNE ULAŞMASI DEĞERLENDİRİLDİ
NATO’nun Türkiye’yi takdir ettiği zirvede, Türkiye’nin savunma harcamalarının yeniden gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 2’sine yükseldiğinin açıkça belirtildiği belirtildi. Bu çerçevede Türkiye, Vilnius Zirvesi’nde kabul ettiği NATO’nun savunma sanayii yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik destek planını yineledi ve yeni bir destek taahhüdü verdi.
MONTREAL’E REFERANS YAPILDI
Ukrayna-Rusya çatışması bağlamında Türkiye’nin Montreux Sözleşmesi, Karadeniz Tahıl Anlaşması’nı uygulaması ve taraflar arasında arabuluculuk girişimleri dünya çapında sıklıkla gündeme geliyor. Nihai Bildirge’nin Montreux Sözleşmesi’ne doğrudan atıfta bulunduğu Washington zirvesinde Müttefikler, Ukrayna’ya yapılan parasal olmayan katkıların da NATO tarafından tanınmasına karar verdiler.
Zirvede ayrıca Ukrayna’ya eğitim desteği sağlanması ve uzun vadeli bir güvenlik yardım paketi hazırlanması kararlaştırıldı.
Washington zirvesinde NATO-Ukrayna ortak analiz ve eğitimi için Ortak Eğitim ve Öğretim Merkezi kurulmasına karar verildi. Söz konusu merkezin Müttefiklerin Ukrayna’ya verdiği desteği koordine etmesi kararlaştırıldı.
(AA)