Sıcaklıkların artması ve yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte klima kullanımı artarken, bronşit ve zatürre vakaları da hızla artıyor. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Özkaya, özellikle oteller ve turistik köylerde klimaya maruziyetten kaynaklanan hastalıkların arttığını, en çok çocukların etkilendiğini vurguladı. Profesör. Özkaya, klimalarda “Legionella” bakterisinin çoğalması sonucu ortaya çıkan “Lejyoner hastalığının” çocuklarda Kovid-19’a göre daha fazla zatürreye neden olduğunu, bu durumun şaşırtıcı ve endişe verici olduğunu söyledi. Profesör. Özkaya, vatandaşların klima kullanırken dikkatli olması gerektiğini, özellikle kronik rahatsızlığı olan kişilerin bu soruna daha duyarlı olması gerektiğini söyledi.
“ÖYLE OLMAYAN CİDDİ SAYIDA KAPANMALAR YAŞANDI”
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, özellikle otel ve turistik köylerde konaklayanlar arasında “Klimadan etkilendim” diyen neredeyse her iki kişiden birinde bu hastalıklara rastlandığını söyledi. Profesör. Bu durumdan en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunu vurgulayan Dr. Özkaya, şöyle konuştu: “Çocuklarda eşi benzeri görülmemiş düzeyde ciddi sayıda bronşit ve zatürre vakası görmeye başladık. Aslında covid-19 salgını sırasında pediatrik yaş grubunda covid-19 virüsüne bağlı bu kadar zatürre görmemiştik. Son zamanlarda; “‘Legionella’ bakterisinin pediatrik yaş grubunda Kovid-19’a göre çok daha fazla zatürreye neden olduğunu görüyoruz” dedi.
“KRONİK HASTALIKLARI OLANLARDA ÖLÜMCÜL OLABİLİR”
Profesör. hastalığın klimalarda Legionella pneumophila adı verilen bakterinin çoğalması nedeniyle oluştuğunu söyledi. Özkaya, kronik hastalığı olan kişilerde bu hastalığın ölümcül olabildiğini, yaşlı vatandaşların ve kronik hastalığı olan vatandaşların dikkatli olması gerektiğini hatırlattı.
“SAUNA, HAMAM VEYA TERMAL HAVUZA DİKKAT”
Profesör. Bakterilerin sıcak suda kolaylıkla çoğalabildiğini söyleyen Dr. Özkaya, şöyle konuştu: “Genellikle binanın kirli su dağıtım sistemi yoluyla yayılıyorlar. Hastalık, havada asılı kalan su damlacıklarının solunması yoluyla insanlara bulaşır. Bakteriler o kadar küçüktür ki, su buharı gibi küçük su damlacıklarına yerleşip havaya karışabilirler. Bakteriler, sauna, buhar odası veya spa havuzu gibi kirli su içeren sıcak sulardan buhar damlacıklarını soluyarak akciğerlere ulaşır. Kişiden kişiye yayılma söz konusu değil” dedi.
Profesör. özellikle klimaların iyi temizlenmesi gerektiğini söyledi. Özkaya, klima zatürresinin şikayetlerin daha az sıklıkta görülmesi ve gribe benzer eklem ağrısı, ateş, halsizlik, ishal gibi hafif soğuk algınlığı benzeri belirtilerle seyretmesi nedeniyle iyi anlaşılamayabileceğini söyledi. Kronik hastalığı bulunanlar için hayati tehlike oluşturabilecek sonuçları olabileceğini belirten Özkaya, şöyle konuştu: “Salgının sona ermesiyle birlikte ani sıcaklık değişimlerine maruz kalma, soğuktan sıcağa geçişler ve klima, griple karıştırılabilir ve belki de griple karıştırılmayabilir. “Çocuklar ise uzun süren öksürük ve ateş şikayetiyle doktora başvurduklarında, hissettiklerini açıklayamadıkları için ağır zatürre vakalarıyla karşı karşıya kalıyorlar” dedi.
KLİMALAR 22 DERECEDEN ALTINA ÇIKMAMALI
Profesör. Özkaya, son olarak tatilde olan veya olacak vatandaşların, özellikle de çocuklarının, araçla yolculuk yaparken çalıştırdıkları klimaların temizliğine ve hava koşullarına dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Kendilerine dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle kapalı mekanlarda klimanın ısısını 22 derecenin altına düşürmeyin ve aşırı sıcaklık değişimlerine maruz bırakmayın.” “Onlara kalmamalarını tavsiye ediyorum” dedi.
LEJYONER HASTALIĞI NEDİR?
Lejyoner hastalığı, adını 1976 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Philadelphia kentinde ortaya çıkan Legionella salgınından almaktadır. Bu salgın, Amerikan Lejyonerleri adlı askeri örgütün bir toplantısı sırasında birçok kişinin hastalanıp ölmesine neden olmuştur. Bu örgütte hastalığın ortaya çıkmasından sonra “Lejyoner hastalığı” tabiri kullanılmaya başlandı. Legionella yaygın olarak göller, nehirler ve akarsular dahil tatlı su ortamlarında bulunur. Legionella toprakta da yaşayabilir, ancak çoğu insan bakterileri topraktan kapmaz. Lejyoner hastalığına evdeki su tesisatı yoluyla bulaşmak mümkün olsa da, salgınların çoğu oteller gibi büyük konut binalarında meydana geliyor. Çünkü karmaşık dağıtım sistemleri bakterilerin daha kolay çoğalmasını ve yayılmasını sağlar. (İHA)