Pazar, Kasım 3

Faydaları saymakla bitmez ama fazlası zarar verir! Kahve tüketmeden önce bilmeniz gerekenler

Diyetisyen Edanur Teksöz, kahvenin doğru tüketimini, kahvenin faydalarını ve fazla tüketilmesi halinde oluşabilecek zararları anlattı.

Artık bu haberi dinleyebilirsiniz. Uygulamayı şimdi indirin!

KAHVENİN SAĞLIĞA FAYDALARI

Kahvenin dünyada yaygın olarak tüketildiğine değinen Dyt, şöyle konuştu: Teksöz, “Kahve, tadı ve aromasının yanı sıra merkezi sinir sistemini uyarıcı etkileri nedeniyle de dünya çapında en çok sevilen ve tüketilen içeceklerin başında geliyor.”

Dyt. Teksöz, kahvenin sağlığa faydalarını şöyle sıraladı:

“Karaciğer kanserini ve hastalıklarını azaltır.

Tip 2 diyabet riskini azaltır.

Obezite riskini azaltır, yağ yakımını artırır, vücut yağ oranını azaltır ve tokluk hissi yaratır.

Parkinson hastalığı riskini azaltır.

Demans ve Alzheimer hastalığını azaltma olasılığı vardır.

Sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi vardır. Stres giderici ve ağrı kesicidir.

Kardiyovasküler hastalık riskini azaltıp artırmadığı konusunda çelişkili sonuçlar bulunsa da genel olarak antioksidan kaynağı olan kahvenin, inflamasyonu engelleyerek kardiyovasküler hastalık ve diğer inflamatuar hastalık riskini azalttığı bulunmuştur.

Kalp yetmezliği ve kan basıncının yükselmesi riskini azaltıcı etkisi vardır.

Kas israfını azaltmak, kas gücünü, ağırlığını ve dayanıklılığını arttırmak, hasarlı kasları iyileştirmek gibi olumlu etkileri vardır.

Kırışıklık azaltıcı, peeling, selülit önleyici ve yaşlanma karşıtı etki gibi etkileri vardır.

“Oksidatif streste azalma var.”

BESİN DEĞERLERİ

Kahve

Kahvenin besin değerlerinden bahseden Dyt. Teksöz, “Kahve, bitkilerin kurutulmuş yaprak ve tohumlarından yapıldığından 100 gramında 300 kalori civarında bulunuyor. Az miktarda protein, B vitamini ve mineral içerir. Kahve özellikle potasyum açısından zengindir. Ancak kahvenin günde az miktarda tüketilmesi gerektiğinden besin değeri dikkate alınamaz. Örneğin bir fincan kahve yalnızca 2-3 kalori sağlar. Aynı miktarda kahvede 25-30 gram potasyum bulunur. “Kahveye şeker veya süt eklendiğinde besin değerinin de azalması gerekir” dedi.

YEMEK ESNASINDA İÇMEYİN.

MENENGİ.  KAHVE

Dyt, doğru kahve tüketiminin nasıl olması gerektiğini açıklıyor. Teksöz, şöyle konuştu: “Kahvenin kendisi kalori içermiyor ama süt, krema ve şeker eklenirse kahvenin kalorisi artıyor. Yemeklerle birlikte alınan veya yemeklerden hemen sonra içilen kahve, çinko ve demirin emilimini azaltabilir. “Yemeklerden 45 dakika sonra içilmesi tavsiye edilir.”

SABAH AÇIK OLDUĞUNDA ALMAYIN

Dyt, sabahları aç karnına tüketilen kahvenin mide rahatsızlığına, uykusuzluğa ve sinirliliğe neden olabileceğine dikkat çekiyor. Teksöz, şunları söyledi: “Araştırmalara göre kahvaltıdan önce aç karnına tüketilen kahve, kahvaltıda kan şekerini yüzde 50 artırıyor ve olumsuz etkiliyor. Kötü bir gece uykusundan sonra içilen ilk kahvenin, özellikle vücut uykusuz kaldığında kan şekeri üzerinde çok daha fazla etki yaptığı gözlemlenmiştir. “Sabah kalktığınızda kendinizi yorgun ve uykulu hissediyorsanız kahvaltı yapıp ardından ilk kahvenizi içmeniz daha iyi olur” dedi.

GÜNLÜK KAHVE TÜKETİMİ

dondurmalı buzlu kahve

Günlük kahve tüketiminin ne kadar olması gerektiğine değinen Dyt. Teksöz, şunları söyledi: “Birçok araştırmada yetişkinlerin güvenle tüketebileceği kafein miktarının günde 300 mg (yaklaşık 3-4 fincan kahve) olduğu belirtildi. “Hamile kadınlara günde 200 mg tavsiye ediliyor” dedi.

HERHANGİ BİR KAHVE TÜRÜNDE NE KADAR KAFEİN VAR?

KAHVE2

Dyt. Teksöz, kahvedeki kafein miktarını şöyle sıraladı:

“1 fincan Türk kahvesi 65 miligram (mg)

1 porsiyon Americano 100 mg

1 shot Espresso 100 mg

1 fincan filtre kahve 150 mg”

SİNDİRİM SİSTEMİ ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLER

Dyt, aşırı kahve tüketiminin sindirim sistemini aşırı uyardığını belirtiyor. Teksöz, “Midede asit salgısını arttırdığı için rahatsızlık verici olabilir. Bu nedenle ülser hastalarına kahve tüketmeleri önerilmez. Kafeinin merkezi sinir sistemi ve kalp üzerinde uyarıcı etkisi vardır. Aşırı kullanıldığında kalp çarpıntısı, uykusuzluk, gerginlik ve baş ağrılarına neden olabilir. “Aşırı kahve tüketimi, gıdalardaki demirin emilimini azalttığı için anemili kişilerde anemiyi ağırlaştırabilir” dedi.

FAZLA MİKTARDA TÜKETİLMEMELİDİR

Dyt son olarak kahve tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekiyor. Teksöz, “Günlük kahve miktarınıza göre kahve tüketmeye dikkat etmelisiniz. Kaliteli kahveyi tercih edin ve su tüketimine dikkat edin. Kahveye krema veya şeker eklememeye dikkat edin. “Kahveyi aç karnına tüketmeyin” dedi. (DHA)

Önceki içerik Sonraki içerik
11 yaşında bir çocuk kullanıyordu!  Oynayan çocukların arasında kaldı: 2 ölü, 2 yaralı11 yaşında bir çocuk kullanıyordu! Oynayan çocukların arasında kaldı: 2 ölü, 2 yaralı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber